Mimo, iż dla miłośników kofeiny dzień zaczyna się od filiżanki kawy, spora grupa smakoszy oddałaby wszystko za klika łyków ulubionego napoju – herbaty. Ten napar z liści można znaleźć w każdej kuchni, i choć rytuał parzenia został sprowadzony do niezbędnego minimum, wciąż nie potrafimy odmówić sobie kubka naparu do śniadania lub kolacji. Urządzeniem przydatnym do przygotowywania aromatycznego naparu jest zaparzacz do herbaty, dzięki wykorzystaniu którego już od rana w kuchni czuć będzie aromat przygotowywanego naparu. Jakie urządzenie do zaparzania herbaty wykorzystać najlepiej?
Zaparzacz do herbaty – rodzaje
Urządzenia do parzenia herbaty lub parzenia kawy znacznie przyspieszają poranny rytuał przygotowywania kubka napoju. Umożliwiają one oddzielenie liści i fusów, które w kawie czy herbacie przygotowywanej w tradycyjny sposób osadzają się w kubku, nadając po pewnym czasie gorzki posmak płynom. Stosowane do przygotowywania kawy zaparzacze występują w dwóch rodzajach. Pierwszy z nich to zaparzacz tłokowy, zwany french press. Zaparzacze do herbaty french press wykonane są ze szkła i mają kształt kubka. Znajduje się w nich tłok, którego zadaniem jest oddzielenie liści od reszty przygotowywanego płynu. Wykonany jest on z najwyższej jakości materiałów, a jego pojemność może wynosić nawet do dwóch litrów. Zaparzacze do herbaty wykorzystujące tłok nadają się na spotkania w większym gronie, należy jednak zwrócić uwagę przy zakupie na wielkość oczek w tłoku, by nie przeciskały się przez nie mniejsze liście herbaty. Inną odmianą są zaparzacze do kubka. Służą one do parzenia herbaty tylko dla jednej osoby. Jet to doskonałe rozwiązanie, pozwalające na przygotowanie kubka herbaty, który pojawi się na stole jako dodatek do śniadania lub kolacji.
Z czego wykonane są artykuły do zaparzania herbaty?
Parzenie herbaty za pomocą zaparzacza jest bardzo wygodne, jednak należy zwrócić uwagę, z jakich materiałów urządzenia są wykonane. Każdy z produktów, w których przygotowuje się aromatyczny napój, ma różne cechy – pozytywne i negatywne. Stalowy zaparzacz, w którym przygotowuje się herbatę, jest bardzo trwały i odporny na zniszczenie i uszkodzenia. Wykonany ze stali nierdzewnej stalowy zaparzacz szybko się jednak nagrzewa, może także wpłynąć na smak herbaty. Jeśli stalowy zaparzacz nie spełnia naszych oczekiwań, możemy zaopatrzyć się w zaparzacz do herbaty posiadający silikonowy uchwyt lub wykonany w całości z silikonu. Jest on dostępny w różnych kształtach (na przykład w kształcie kuli) oraz różnych kolorach. Silikon nie nagrzewa się i nie zmienia smaku napoju, bez problemu można go także umyć w zmywarce. Inny materiał, z którego wykonywane są zaparzacze, to plastik. Podobnie jak zaparzacze ceramiczne, jest on łatwy w czyszczeniu i sprawdzi się w każdej kuchni, pozwalając wydobyć aromat i smak z liści herbaty.
Jak wybrać odpowiednie do przygotowywania herbaty zaparzacze?
Kupując zaparzacz do herbaty lub kawy należy zwrócić uwagę na kilka czynników, dzięki którym będziemy w pełni usatysfakcjonowani z zakupu. Jedną z takich rzeczy jest pojemność dzbanka. Może ona w niektórych modelach wynosić nawet do dwóch litrów, co jest wartością zdecydowanie za dużą dla jednej czy dwóch osób. Dzbanek taki zajmuje więcej miejsca w kuchni, również zaparzenie herbaty może potrwać nieco dłużej, niż w przypadku urządzeń z małym dzbankiem. Istotny także będzie materiał wykonania – najtrwalszy jest zaparzacz do przygotowania ulubionego napoju wykonany ze stali lub żeliwa, jednak posiada on kilka niedogodności, o których wspomniano wcześniej. Powinniśmy równie przyjrzeć się wielkości otworów sitka – większe otwory mogą przepuszczać drobinki liści herbaty lub ziarenka kawy, co wpływa na walory smakowe kawy i herbaty. Nowoczesne urządzenia posiadają większą moc, pozwalającą na znacznie szybsze przygotowanie herbaty i poczęstowanie nią gości. Niektóre urządzenia posiadają opcję podgrzania wody do pewnej temperatury i utrzymywanie jej przez dłuższy czas – to bardzo praktyczne rozwiązanie, pozwalające na cieszenie się gorącym napojem w dowolnej chwili. Warto ocenić te parametry podczas zastanawiania się, jak wybrać zaparzacz do herbaty.
Jak czyścić akcesoria do zaparzania herbaty?
Zanim zdecydujemy się na konkretny model zaparzacza do kawy i herbaty powinniśmy dowiedzieć się, jak można czyścić te produkty. Niektóre z nich są podatne na osadzanie się kamienia przy oczkach sitka, co skraca ich żywotność i może spowodować uszkodzenie podczas użytkowania. Odpowiednie środki, dzięki którym nasze zaparzacze utrzymywane będą w czystości dłużej, dostępne są w sklepie z akcesoriami, można jednak je przygotować samemu. Zaparzacz z silikonowym uchwytem można wyczyścić za pomocą octu spirytusowego – w produkty te zaopatrzony jest każdy sklep. Roztwór octu z wodą należy delikatnie podgrzać, gdy znajduje się w nim nasz zaparzacz. Jeśli nie posiadamy octu, możemy wykorzystać sok z cytrynu lub bardzo niegdyś popularną i nadal bardzo skuteczną sodę oczyszczoną. Wyczyszczony zaparzacz należy umyć w wodzie i płynie do zmywania naczyń, a następnie dokładnie wytrzeć.